Destinasyon Restoranı: Mil

Peru şehri Cusco’ya arabayla bir saat mesafede, dorukları karla kaplı sarp And Dağları’nın eteklerinde Kutsal Vadi’yi bulacaksınız. Bölgenin çekiciliği, antik kutsal alanlar ve yürüyüş patikalarıyla dolu nefes kesici bir yer olmasından geliyor. Ve şimdi de cazibe unsurlarına dünyanın en iyi restoranlarından biri olan Lima’daki Central’ın ünlü şefi Virgilio Martínez’in yeni restoranı Mil ekleniyor.

Martínez, İnka medeniyetinden kalma tarım teraslarından müteşekkil meşhur Moray kalıntılarının yükseklerinde çatısı çimden, gösterişsiz kerpiç bir yapıyı mesken tutan Mil’de And mutfağını yaşatıyor. Yürüyüş botları ve dizden fermuarlı pantolonlar kuşanmış müşteriler gelmesin aklınıza; sadece rezervasyonla müşteri kabul eden Mil, en az Central kadar fiyakalı. Bu özgün ve dünyevi restoran çok tabaklı menüsünü deniz seviyesinden 3.500 metre yüksekte yetişen malzemeleri aynı tarım teknikleri ve pişirme metotlarıyla hazırlayarak Andlı atalarını onurlandırıyor. Ve Andlar’da yetişen ürünleri belgelemek için yerel halklarla birlikte çalışan bitişikteki tarım laboratuvarında Mil’in kendi çalışmaları sergileniyor. Sonuçta ortaya queso fresco (taze beyaz peynir) ile servis edilen bir mısır çeşidi, tahta ve çömlek üzerinde masanıza gelen siyah kinoa ve yosunlu ördek gibi komplike ama sade yemekler çıkıyor. Yemeklere bitki çayları ve şarap eşlik ediyor. Mil’e ulaşmak için çıktığınız uzun ve bol manzaralı yolculuğu çok daha katlanır kılan özel bir yemek deneyimi bu… milcentro.pe